2023. július 10-14. között szervezte meg a 360° STÁBor médiaworkshopot az Alkotó Ifjúságért Alapítvány olyan fiatalok csoportjával, akik a 360° ONLINE stábjának tagjai, és a tavalyi évben még résztvevőként, idén pedig már szervezőként vettek részt az ötnapos eseményben. A 2022-es 360° REgeneráció projekt folytatásaként megvalósuló idei projektet is az Európai Szolidaritási Testület támogatásával tudták a fiatalok megvalósítani, hiszen a februárban beadott pályázatuk pozitív elbírálásban részesült.

Egyesületünkkel együttműködve kezdődött meg a 360° STÁBor szervezése, és a programok előkészítése. A programok idén is nagyon színesek voltak, és a vállalásoknak megfelelően a készségek, képességek fejlesztését célozták meg elsőként, a kellemes időtöltés és a csapatépítés, a „stáb bővítése” mellett. A különböző szerkesztőségek működésének megismerésével együtt, fontos szempont volt a műhelymunka és a gyakorlati tanulás is. Az AYA Egyesület szakmai segítséget nyújtott a fiatal szervezőcsapatnak a programok kialakításában, lebonyolításában, és a szerkesztőségek felkeresésében.

A STÁBorozók több napot is eltölthettek a Szeged Televízióban, részt vehettek a stáb munkájában, nem csak megnézhették a stúdió helyiségeit, de kipróbálhatták az eszközöket is, beülhettek a vezérlő terembe, használtak súgógépet, kamerát, de sokan a bemondó szerepébe is belebújtak. A hét két napján pedig csoportbontásban vehettek részt a TV-s kollégákkal utcai forgatáson, körkérdés rögzítésben, vágásban, és a nap elején szerkesztőségi megbeszélésre is beülhettek.

Volt lehetőség természetesen az újságírás rejtelmeit is megismerni. A szerkesztőség működését a Szeged.hu főszerkesztője mutatta be az ifjaknak. Az online sajtó sajátosságaira is kitért előadásában. Miután megismerték a fiatalok a hír felépítését, és a cikkek fajtáira vonatkozó alapismereteket, a gyakorlat részét képezte, hogy maguknak kellett egy választott témában cikkeket írniuk.

A napi élménybeszámolók megírása, elkészítése pedig a projektfeladat részeként, a szervezői csapat fiataljainak vállalt feladata volt egész héten, úgy mint írás, fotózás, videózás. Az elkészült anyagok, a 360° REgeneráció facebook oldalon, és a 360° ONLINE weboldalán is nyomonkövethetők voltak már a STÁBor ideje alatt is. De folyamatosan kerültek ki anyagok a 360° ONLINE youtube csatornájára, facebook és instagram oldalára, valamint Egyesületünk facebook oldalára is.

A rádiózásba és podcast készítésbe is belekóstolhattak a résztvevők, akik teljes körbevezetést kaptak a Rádió 88 Szeged stúdiójában, sőt egy „adás átadáson” is bent lehettek a stúdióban élőben. A technikai eszközök működését is megismerhették, de arra is kaptak választ, milyen szerteágazó feladatok vannak egy rádióban, a szerkesztői munkától az értékesítésen át, a reklámkészítésig, hírszerkesztésig, és helyszíni tudósításig, magát a műsorszerkesztést már nem is említve. A 360° ONLINE saját podcast stúdiójában pedig maguk is rögzítettek podcast anyagokat, aminek a vágásában is részt vettek később. Az elkészült beszélgetések hamarosan Spotify-on és youtubon is elérhetők.

A szakmai programelemek mellett jutott idő a szórakozásra is. A szervezőcsapat mozis tematikájú „kincsvadászattal”, médiás feladatokból álló városi vetélkedővel , igazi „túlélőnappal” készült, a rövidebb szünetekben pedig előkerült a Twister és más társasjátékok is. Minden nap egy rövid értékeléssel zárult, amit a kis csapatok elvonultan beszéltek meg egymás közt, majd a szervezői stáb maga is összeült egy-egy értékelésre. A hét utolsó napján a tábor zárásaként a fiatalok együtt nézték meg az elkészült Híradós anyagot és az általuk készített Tv-s anyagokat is, értékelték a teljes hét munkáját, megfogalmazták maguknak ki mit tanult, és ki miben fejlődött, illetve miben szeretne még a jövőben fejlődni.

A STÁBorozók értékelték a programokat, kedves üzenetekkel a szervező csapat számára is visszajelzéseket adtak. Ezt már csak a YouthPass tanusítványok átadása követte és a kissé keserédes búcsúzkodás.

A jövőtervek megvitatásakor természetesen azt a kérdést is feltették a szervezők, hogy hányan szeretnének csatlakozni a 360° ONLINE szerkesztőségéhez, amire sok fiatal jelzett vissza pozitívan. A tábor sikeres megvalósítását az is kitűnően mutatja, hogy a STÁBort követő héten már is közös tevékenységekben vesznek részt a lelkes fiatalok (pl. együtt kezdtek neki kifesteni a 360° bázisát), de már megvalósult egy „Városi fotótúra” is, és ősztől jönnek a tematikus workshopok a szokásos szerkesztőségi találkozók mellé.

>> A 360° STÁBor projekt linkgyűjteménye
>> Bővebb infó a pályázati lehetőségekről


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük