Lezárult a társasjátékos eseményekre építő LiveG(ame) projekt, amely hat hónapon keresztül valósulhatott meg egy Erasmus+ Program keretében Szegeden, helyi fiatalok által.

2022 közepén kezdett ötletelni egy fiatalokból álló baráti társaság olyan események megszervezésén, ahol lehetőségük van társasjátékokat népszerűsíteni, közösséget építeni, valamint kommunikációs, illetve kooperációs készségeket is fejleszteni a résztvevőkkel közösen. Mindezek megvalósításához pedig, forrást az Európai Szolidaritási Testülettől reméltek elnyerni, így 2022 őszével be is adták Egyesületünk háttértámogatásával a projektjük pályázati anyagát. A sok előzetes egyeztetés, a szakmai tanácsok, és a fiatalok pályázati felkészítése végül nem volt hiábavaló, hiszen a LiveG(ame) projekt sikeresen elnyerte a megpályázott támogatási összeget, így 2023 tavaszán útjára is indulhatott a több hónapon átívelő programsorozat.

Havi két-két alkalom leszervezése és megvalósítása volt a fiatalok kitűzött célja. Összesen nyolc rendezvényt szerveztek az érdeklődők számára, akik jöttek is minden alkalomra, és élvezettel vettek részt ezeken a különleges eseményeken, ahol a társasjátékok, valamint egyéb nem formális eszközök által saját készségeiket is fejleszthették. Minden esemény fókuszpontjában egy-egy alapkészség állt, úgymint a kommunikáció, kritikus gondolkodás, kollaboráció és a kreativitás. A rendezvényeket tovább színesítették olyan informatív teakóstolók is, amik által tradícionális kínai teaszeánsszal is megismerkedhettek a jelenlévő érdeklődők.

A LiveG(ame) projektje során négy alkalomnak adott otthont a D2 Ifjúsági Központ, és négynek a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár. A fiatalok egy alkalommal a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatához is kapcsolódtak programjukkal (ez volt a Playful Pilvax), ahol a társszervezők jóvoltából más kísérő események is kiegészítették az addigra már megszokott programelemeket.

Az AYA Egyesület a teljes projektfolyamat alatt háttértámogatással, tanácsadással és „coach” tevékenységekkel segítette az „első projektes” fiatal csapatot, akik kezdetekben még nehezebben rázódtak bele a rendezvényszervezés feladataiba, valamint a pénzügyi és logisztikai kérdések megválaszolásába, de a programsorozat végére már rutinosan vették az akadályokat, és rengeteget fejlődtek, tanultak, tapasztaltak, mind a pályázatok, mind a csapatmunka, mind pedig az operatív munka kapcsán. Egyesületként abban bízhatunk, hogy mindezek a megtanult készségek, képességek, felismerések hosszútávon is elkísérik a csapat tagjait, és olyan alapul szolgálnak számukra, amire magabiztosan építhetnek a jövőben is.

A rendezvényeket követően a fiatalok kiértékelték az eredményeket, leszűrték a tanulságokat, végig vették a sikereket, és természetesen jövőbeli terveket is kilátásba helyeztek, ha nem is mindenáron ilyen formában, ám a közösség megtartása és építése, valamint a társasjátékok iránti elköteleződésük az esetleges folytatásnak is bizonyára meghatározó elemei lesznek. A pályázati beszámolójuk beadását követően most ők is pihenni mennek, hiszen idő közben beköszönt a nyár, az új ötletek megfogalmazásához pedig mindenkinek jól jön a feltöltődés.

>> Bővebb infó a pályázati lehetőségekről