A D2 Ifjúsági Központtal együttműködve, az AYA Egyesület tagjai is segítették az Európai Uniós forrásból megvalósult, társasjáték fejlesztésre és gamifikációra épülő projektet. A Youth for Youth (röviden csak Y4Y), egy nagyszabású, 26 hónapos, 6 európai országot bevonó stratégiai partnerség projekt az ERASMUS+ Program finanszírozásával.

A Y4Y projekt pilot szakaszában a résztvevő országokból (Dánia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország) bevont csapatok társasjáték terveket készítettek a gamifikáció (“játékosítás”) módszerével, amelyekkel a Fenntartható Fejlődési Célok valamelyikére reagálva dolgoztak fel egy-egy helyileg fontosnak tartott problémát, felhívva ezzel a figyelmet az adott területek kérdéseire, tanulságaira, tapasztalataira, vagy éppen megismerendő tudásanyagára.

A projekt koordinátora és szakmai vezetője az Innovaform Nonprofit Kft. volt, amely a társasjáték fejlesztési folyamatba magyar részről a D2 Ifjúsági Központot és a Motiváció Műhelyt is bevonta. A két szervezet három különböző témát dolgozott fel társasjátékként, amivel játékos formában lehet átadni fontos információkat, vagy szakmai tudásanyagot a résztvevő játékosoknak – támogatva ezzel az önfejlesztés és önismeret nonformális módjait az adott témakörökön belül. Az Innovaform segítette a szervezeteket, hogy országonként megszülethessen az az egy-egy társasjáték ötlet, ami érdemes volt a tovább fejlesztésre, majd kiutazhatott 2022. október 9-14. között a portugál záróeseményre, amely egy Gamer Seminar formájában valósult meg. Itt minden ország angol nyelven mutatta be saját társasjátékát, valamint annak fejlesztési folyamatát a projektbe bevont országokat képviselő csapatoknak, illetve a helyi fiataloknak.

A projekt által meghatározott 17 Fenntartható Fejlődési Cél közül, a D2 által fejlesztett „eventUS” társasjáték a „Fenntartható Városok és Közösségek” témakörében alkotott játékot. A közösségek szervezéséhez és fejlesztéséhez elengedhetetlen különböző rendezvények szervezése – az eventUS pedig pont ebben kínál fel ismereteket a játékosoknak.

EREDMÉNYEK, LINKEK:


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük