Napjainkban hatalmas mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre, melyekből mindenki a számára lényegeset igyekszik kiválasztani. Ez nem egyszerű, sokszor az életünk fontos részei múlhatnak a helyes döntésen. Ezért nem mindegy, milyen szellemi táplálékot fogyasztunk. A tudatos média használathoz, és a korrekt választáshoz azonban ismernünk kell a működését, a szerkesztési fogásokat, és a manipulatív módszereket .Egyre inkább számít a munkakeresésnél is a kibertérben élt életünk. Ha el akarjuk kerülni a hátrányokat számításba kell vennünk a veszélyeket. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha rendelkezünk némi alapismerettel. Sok módja van az egyedi internetes jelenlétnek, mégsem szükséges mindenkinek saját honlap, de ha már van, akkor hozzuk ki belőle a legtöbbet. Ebben segít az Aktív Ifjúságért Egyesület tudatos médiahasználatról szóló rendhagyó óra és workshop szolgáltatása. Iskolai osztályoknak civileknek, cégeknek, de akár egyéni tanácsadással magánszemélyeknek is.

Hagyományos média (rádió televízió, nyomtatott sajtó)

Hitelesség, információszerzés alapjai, szerkesztési alapismeretek, objektivitás, látvány vs. tartalom. Mitől lesz tudatos a médiafogyasztás? Miért jó, ha tudatosan választunk? Kamu, vagy nem kamu? Mi van a díszlet mögött? Kommunikációs alapok – retorika, stilisztika. 

Közösségi média (Facebook, Instagram, Twitter, Tiktok, Twich, Youtube, Discord, Linkedin, stb)

Melyik felület mire jó? Miért, és mikor érdemes használni? Mit és hogyan érdemes megosztani? Láthatóság és védelem. Kommentelés etikett, avagy hogyan kommentelj értelmesen? Veszélyek, elhárítása. 

Internetes jelenlét saját weblappal

Kinek érdemes? Lehetőségek tárháza, felületek, módszerek, előnyök és hátrányok. Tartalom vs. látvány. Hitelesség, korrektség, tudatosság. Felépítés szempontjai- cél szerinti lehetőségek. Szervezeti, céges, magánjellegű személyes.