A csapatépítés minden közösségben fontos, nemcsak a kezdetkor, hanem később is időről időre fontos, hogy a tagok érezzék az összetartozást. A fiatalok esetében az új iskola, új tanév, új társak pozitív, vagy negatív sokkhatásként érzékelhető események lehetnek. Különösen, ha középiskolás elsősökről van szó. Az általános iskola után egy teljesen új közösségbe kell beilleszkedni. Ebben nagy segítséget jelentenek a csapatépítő foglalkozások.
Az ilyen alkalmakkor megismerik egymást olyanok is közelebb kerülhetnek egymáshoz, akik addig nem kerültek interakcióba egymással. Az osztály egyének halmazából igazi közösséggé válik. Az első időszakban kulcsfontosságú a mentorálás a pedagógusok részéről, hogy jó légkör, és egymást erősítő kohézió alakuljon ki a diákok között.
Az Aktív Ifjúságért Egyesület szakemberei számtalan tréninget tartottak fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Az iskolai csapatépítő alkalmakon  több módszert játékot és stílust alkalmaznak az adott célnak megfelelően, az adott közösséghez igazítva. Itt rövidebb időkeret áll rendelkezésre, ezért az ilyen események teljesen más dinamikát igényelnek egy egész napos, vagy hétvégi tréninghez képest. Szükség esetén akár több egymásra épülő alkalom is megvalósítható az igényeknek megfelelően.